Dikkat! bu haber “Bölge Haber Ajansı” ajansından çekilerek otomatik olarak turuncugundem.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
TuruncuGündem gazete veya bir ajans değildir!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yaz aylarında ülke çapında yaşanan büyük yangınların ardından sosyal medyadan yapılan bazı paylaşımlara tepki göstererek, “dezenformasyon ve yalan haberle mücadele” için yasal düzenleme yapılacağını açıklamış ve buna dönük çalışma başlatmıştı. Kanun teklifinin ilk iki maddesi Genel Kurul’da kabul edildi. Buna göre, internet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak ve basın kartı için İletişim Başkanlığı’na başvurabilecek. Radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli de basın kartı alabilecek.
Sosyal medya fenomeni Erlik isimli kullanıcı, Twitter üzerinden Space yayını gerçekleştirdi. Erlik, gerçekleştirdiği yayında; içerik üreticilerini, yayıncıları, youtuberlerı, internet gazetecilerini ve siyasetçileri konuk etti.
Yayından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Fikirler üzerinden pazarlık yapılamaz”
Yayına katılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ konuşmasına “Bir ülkede demokrasi azaldıkça sosyal medya kullanımı artıyor” ifadeleriyle başladı. Gezi olayları sırasında penguen belgeseli yayınlandığını hatırlatan Özdağ “Ana akım medyanın değiştiğini söylemek mümkün değil, artık penguen değil fil belgeseli yayınlıyorlar” dedi. Seçim döneminin yaklaşmasıyla geçen dönem mecliste gündeme getirilen yasanın meclisin ilk gününde iki maddesinin onayladığının altını çizdi. Muhalefet partilerinin konuyla ilişkin pazarlık yaptığını iddia eden Özdağ “Fikirler üzerinden pazarlık yapılamaz” diye konuştu.
“Televizyondan ne öğrenebiliyorsunuz ki?”
Sansür yasağını sert şekilde eleştiren gazeteci İbrahim Haskoloğlu “Televizyondan ne öğrenebiliyorsunuz ki? Öğrendiğiniz haberler sosyal medyadan aktarılıyor. Sosyal medyanın engellenmesi televizyon haberciliğini de etkileyecek. Ben bu konuyu vekillerle de görüştüm, 65 yaşındaki bir vekilin sosyal medyadan anladığı yok. Tabii ki buna tepki vermiyor” ifadelerini kaydetti.
“İstibdat döneminin aynısını yaşıyoruz”
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, asıl meselenin kurulan dezenformasyon masasının kararlarına olan güvensizlik olduğunu dile getirdi. İstibdat döneminin hemen hemen aynısının yaşandığını söyleyen Baş “Umarım bu süreci de atlatırız” dedi. Toplumdan önce, vekillerin bu yasayla ilgili bilinç kazanması gerektiğini dile getirdi.
“Bu yasa ifade özgürlüğüne tecavüzdür”
Twitter fenomeni Cavs Karahanlı “Sosyal medya yasası bu senenin başında yürürlüğe girmiş olsaydı; mülteci videolarını, Enes Kara’yı, Mehmet Sami Tuğrul’u, Zehra Taşkesenlioğlu olaylarını, Yusuf Candan’ı, yolsuzlukları, Türkiye ve Norveç arasında vizesiz seyahat anlaşmasını, gerçek enflasyon oranlarını, barınma sorunu yaşayan öğrencileri, Hürriyet Gazetesi borsa olaylarını, SADAT oluşumunu, Erzincan’da siyanürlü solüsyon borularının patlamasını, Hasan Yeşildağ’ı, Mehmet Ağar olaylarını, İSKİ skandalını ve şu an anımsayamadığım onlarca olayı bilip konuşamayacaktık. Bu yasa Sosyal Medyayı Turkuvaz Medya grubuna çevirmektir. Bu yasa sosyal medyayı A Haber yapmaktır. Bu yasa Anayasa’nın 26. maddesine aykırı, ifade özgürlüğüne tecavüzdür” sözlerini sarf etti.
Twitter fenomeni Con Sinov ise dezenformasyon yasasının muhalif hesaplara yönelik olduğunu dile getirdi.