Dikkat! bu haber “İnternet Haber” ajansından çekilerek otomatik olarak turuncugundem.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
TuruncuGündem gazete veya bir ajans değildir!
Genellikle temizlik yaparken kıyafetlere çamaşır suyu sıçraması sonrası en sevilen kıyafetler kullanılmaz hale gelebiliyor. Kadınlar çamaşır suyu lekesinin çıkmayacağını düşünerek sevdikleri kıyafetleri çöpe atıyorlar veya toz bezi gibi temizlik çeviriyor. Ancak çamaşır suyu lekesini kıyafetlerden çıkarmanın bazı yöntemleri bulunuyor.
Çamaşır suyunu renkli kıyafetlerden çıkartmak
Çamaşır suyu kumaşa değer değmez rengini farklılaştırır. Bu sebeple oluşan lekeyi çıkarmaya çalışmak imkansız olmasa da bir hayli zordur. Koyu renk bir giysinin üzerinde birkaç küçük leke varsa, bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bunun için berrak alkol ve bir top pamuğa ihtiyacınız olacak.
Top pamuğunuza biraz alkol sürün.
Lekeli bölgeyi tutun ve alkole batırılmış top ile lekeyi ve çevresini iyice ovalayın. Giysinin orijinal rengi ağartılmış alana giderek yayılacaktır. Renk alana yayılana kadar sürmeyi sürdürün
Soğuk suda iyice durulayın
Büyük bir çamaşır suyu lekesi mevcutsa, tüm giysiyi tamamen renklerden temizleyebilirsiniz. Kumaşı tamamen çamaşır suyuna batırırsanız, tüm renklerden kurtulursunuz. Ancak çamaşır suyu durulamadan sonra bile etkisini etkisini devam ettirir ve sonunda kumaşın çürümesine sebep olur. Bu sebeple, hidrojen peroksit gibi ağartıcıyı nötralize edecek bir şey kullanmak mecburi hale gelebilir.
Beyaz kıyafetteki çamaşır suyu lekesini çıkarmak için
1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 2 su bardağı su ile karıştırın.
Lekeli alanın kir veya tozdan arınmış olduğundan emin olun. Temiz beyaz bir bez alın ve soğuk suya batırın, sonrasında lekeli bölgeyi silin.
Etkilenen alan aydınlanana kadar alanı devamlı olarak sürün. Giysilerinize istenmeyen zararlar verebileceğinden lekeyi sirke ile çok fazla ıslatmamaya özen gösterin.
Leke ortadan kaybolana kadar kurutma işlemini tekrarlamanız gerekebilir. Bun işlemi uygulayarak, solüsyon ağartıcının kalıntılarını kaldıracak ve lekenin yoğunluğunu azaltmış olacaksınız.
Leke kaybolduğunda, sirkenin kokusunu ve kalıntılarını gidermek için çamaşırlarınızı düzenli olarak deterjanla yıkayın. Giysileri kurumaya bırakın veya güzelce kurutun.
Bu yöntemler işe yaramadıysa bunları deneyebilirsiniz:
Alkol ile rengi çamaşır suyunun değdiği alana yayın.
Tüm elbisenin rengini çamaşır suyu ile çıkarın.
Çamaşır kalemleri ile lekeli alanı boyayın.
Eski zamanlardaki gibi yama yapın.
Çamaşır suyu değen kıyafetlerinizi kumaş boyası ile boyayın. Kaynar suyun içerisine kumaş boyasını koyun daha sonra iyice karıştırıp lekeli kıyafetinizi bu suya bastırın. İyice bekletip durulayıp kurumaya bırakın. Leke bu şekilde kapanmış olacaktır.