“2. Uluslararası Hitit Güvenlik Araştırmaları Kongresi” Çorum’da yapıldı

Hitit Üniversitesi tarafından Çorum’da düzenlenen “2. Uluslararası Hitit Güvenlik Araştırmaları Kongresi” online olarak gerçekleştirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur kongrede yaptığı konuşmada, dünyanın büyük bir değişim dönemine girdiğini söyledi.

Yeni gelişmelerle birlikte dünyanın değerli bir kırılma noktasına taşındığını belirten Okur, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa’nın büyük kargo sigorta şirketlerinin Rusya üzerinden gelen gemileri sigortalamama kararı aldığını ve Tayvan Boğazı’ndaki gelişmelerin Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi. Doğu ile Batı’yı karşı karşıya getirecek gerilim sahnesi. .

Gerginliğin çatışmaya dönüşmesiyle Çin’in Avrupa ve Amerika ile ticari bağlantısının deniz yoluyla kesilebileceğini belirten Okur, şu görüşleri dile getirdi:

“Savaş ve ticari çekişme, Rusya ile Batı arasındaki bağların değerli bir bölümünü kopardığı gibi, bu iki ekonomik havzanın ortasında Çin ile emsal bir çatışma olasılığı gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. sadece Amerika ile değil, Avrupa ile de deniz üzerinden bağlantılıdır.Tek net rota, ‘Türk kuşağı’ dediğim, Çin’in iç kesimlerinden gelen, Doğu Türkistan’dan geçerek Batı Türkistan, Kazakistan’a ulaşan Türk kuşağı rotasıdır. Hazar’a kadar uzanan, Azerbaycan’dan Türkiye’ye ve buradan da Avrupa’ya uzanan bu nedenle önümüzdeki 5 yıl içinde yeni bir güvenlik aktörü olarak sadece ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliği yapmakla kalmayıp, aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı’nın da coğrafyasını daha da genişletecektir. Yeni dünya denkleminde bir güvenlik mimarisinin gözetmesi gereken bir aktör olarak da kendini gösteren, geleceğin dünyasının değerli jeopolitik alanlarından biri haline dönüşüyor.Güçlerin çıkarlarını hissettiğini görüyoruz. Bölgede bu hızla artıyor. lu açık tutmaya çalışıyor. Burada değerli olan, bu bölgedeki aktörlerin kendi değerlerinin farkına varmasıdır.”

Önümüzdeki dönemde dalgalı bir süreç yaşandığına işaret eden Okur, şunları kaydetti:

“Türk dünyası olarak elimizdeki potansiyel ve imkanları görmeli ve gerektiğinde hızlı siyasi tavır almaktan çekinmemeliyiz. Bu yönde atılan değerli ve hızlı adımların olduğunu ve değerli kazanımların elde edilmeye başladığını açıkça görüyoruz. Karabağ zaferi ile başlayan ve hızlanan süreçte ortaya çıkan Türkiye’nin, her yönden önemli zorluklarla karşılaşacağı bu büyük direniş imtihanından da inşallah başarıyla çıkacağını düşünüyorum.”

“Değişen küresel güvenlik mimarisi, yeni tehditler, aktörler, roller ve uluslararası kurumsal yapı” temasıyla düzenlenen kongre yarın online olarak devam edecek.

Kongrenin açılış sunumunu Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran yaptı, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek ve Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabiha Kılıç izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir